lucka elva: berätta om hur dina framtidsdrömmar ser ut.

efter en fin vecka med jul, familj och mys i hallsberg är jag nu tillbaka i göteborg. har endel att göra på jobbet denna vecka och i morgon har jag hört rykten om att en ny storm är på antågande här på västkusten. en sådär halvkul vecka med andra ord. förhoppningsvis blir helgen med nyårsfirande lite roligare. men nu kommer hursomhelst del elva i kalendern.för att ta det hela lite kortfattat: vad gäller karriär och jobb (som jag ser som väldigt viktigt) så vill jag jobba med svensk politik på hög nivå (utan att vara politiker). jag vill vara där det händer och vara med och påverka och utveckla till det bättre. inrikespolitik är det mest spännande jag vet och att få syssla med det på jobbet vore underbart. jag tycker jag har haft sån himla tur och redan nu haft jobb på riksdagen som jag bara kunde drömma om och jag har bestämt mig för att komma tillbaka dit om inte en så jättelång framtid. men just nu är jag väldigt nöjd med att få jobba med forskning inom statsveteskap och varje dag omges av duktiga, spännande och trevliga människor som delar samma intresse som jag.

andra drömmar om framtiden som jag har är att bo i stockholm (och då inkluderas ett kul jobb), köpa en fin lägenhet och fortsätta leva och må bra. sen hoppas jag att jag ska fortsätta ta tillvara på alla fina vänner och den kärlek jag har i mitt liv. det är ju den som gör att jag är lycklig.

lucka tio: berätta om vad som finns i din väska.

jag har till vardags oftast en svart sveriges radio-tygpåse som hängt med ett tag nu. i den så finner man oftast plånbok, spårvagnskort, tuggummi, vattenflaska, en banan (för att lindra blodsockerfall), några hårspännen, såndär handsprit, mina urbanears-hörlurar och min iphone. eventuellt ett läppstift också.

nu däremot innehåller mina två väskor mycket mer än så. för om en liten stund hoppas jag på tåget till hallsberg för julfirande!

lucka nio: berätta om en av dina favoritlåtar.

alltså, jag tror på riktigt att det här är som att för en förälder att välja ut vilket av sina barn som är det bästa. JAG KAN INTE BARA VÄLJA EN LÅT. jag har massvis med favoritlåtar. låtar som jag kan utan och innan, har tusen fina minnen till. jag lever liksom lite genom min musik och mina låtar.

men - här kommer en sådan där låt som är bland det vackraste jag vet. den är väldigt speciell för mig och får mig att tänka på några av mina favoritstunder.

Säkert – Det kommer bara leda till ngt ontannika norlin har skrivit många av mina favoritlåtar och är enligt min åsikt en av sveriges bästa textförfattare. varje låt är som en liten saga fylld av igenkänning och brutal ärlighet. många gånger har det känts som om hon vet precis hur man känner och hon har citerats otaliga gånger här på bloggen.


lucka åtta: berätta om ett av dina favoritplagg.

det här var då en tråkig lucka i kalendern. jag har nog inget favoritplagg och blir sällan fäst vid kläder på det sättet. men om jag ändå ska säga något så får det nog vara min svarta basker. eller, jag har ganska många baskrar. de flesta har jag ärvt/snott av mormor och de är ett fint minne av henne. det är bara hon och jag i vår familj som burit basker. jag började redan när jag var jätteliten och sen dess är det den typ av huvudbonad jag nästan uteslutit använt. min mamma var lite tveksam i början minns jag. men det har jag själv då aldrig varit.


lucka sju: berätta om ett av dina favoritfotografier.

jag har tusen fina kort som påminner mig om vackra och minnesvärda stunder. kan egentligen inte välja ut endast ett men jag var ju tvungen.

sommaren 2008. sommarstugan, jag och bästis ute med den lilla båten i solnedgången en varm julikväll. en såndär stund som jag plockar fram ur minnet när det är som allra mörkast och kallast.


julkonsert.

ikväll klockan halv sju har min fina kör julkonsert och jag är sådär lite pirrig i magen. jag lider av lite scenskräck och är lite nervös. men - det kommer bli juligt och jättefint och stämningsfullt. som det ser ut nu är det den sista konserten jag gör med kören. i hela fem år har jag varit med och det har varit alldeles alldeles fantastiskt, men det känns som det är dags att gå vidare nu.

så, nu ska jag försöka släpps nervositeten (jag försöker tänka att jag sänt direktsänd radio inför en halvmiljon människor flera gånger och överlevt) och bara njuta av att sjunga och sprida lite fin stämning.


lucka sex: berätta om bloggar du läser.

alltså, det här skulle kunna bli långt. jag läser extremt många bloggar. så många att jag själv ibland undrar varför och hur jag hinner med. ändå lägger jag inte särskilt mycket tid på det. men det är lite min verklighetsflykt, att få vara i någon annans liv en stund och släppa sitt eget. lite som att läsa en bra bok, fast på ett helt annat sätt. jag ser varken på tv-serier eller film så det här med bloggar kanske fyller den funktionen på något sätt. det är också en väldigt skön kontrast till mitt jobb och det akademiska tänkande som jag ägnar mig åt annars på dagarna.

jag läser både bloggar som är bra och dåliga och det är mycket högt och lågt, kända och okända människor och några vänner och bekanta finns också att hitta i högen. här kommer ett urval:

mina fem favoritbloggar:
niotillfem som skrivs av vackra sandra beijer som numera bor i new york. älskar varje inlägg och ingen kan skriva så bra om kärlek som hon.
elsa billgren som ingår lite i samma kategori som niotillfem. inspirerande och vackert.
hanapee som på riktigt är världens skönaste person!
julia som fotar fint, har bra musiksmak och är allmänt söt och skriver vackert.
linn asplund som jag har följt ända sedan hon började blogga från allra första början. snygg att kolla på och rolig att läsa om. blir dessutom bara bättre med åren.

sen är jag en trogen läsare av allt ifrån blondinbella till ebba von sydow. ja, listan kan göras lång. vill även passa på att tipsa om tre vänner/bekantas bloggar: min fina vän linnéa (som ibland figuerar i bloggen). hon pluggar till jurist på handels och är allmänt smart och rolig. uppdaterar flitigt vilket är väldigt uppskattat. även min gamla fotbollskompanjon kristin skriver en fin blogg om livet som student och en väldig (och eventuellt lite romantiserad..?) längtan efter frankrike. fina fotografier och roliga texter! och slutligen amanda som är en orienteringsvän vars blogg jag läst sen den tiden vi höll till på lunarstorm. hundra år sedan alltså. hon är en spännande person som är bra på det här med upppiggande vardagsdramatik.

så, detta var ett litet urval över alla de bloggar jag konsumerar regelbundet. inga modebloggar så långt ögat når inser jag nu. men det var det nog ingen som hade väntat sig.

lucka fem: berätta om vem du var för ett år sedan.

för ett år sedan läste jag dubbla kurser i skolan, var allmänt trött, stressad och på väg utför. såhär skrev jag i min blogg vid den här tiden förra året:

"hundra år sedan jag skrev något. hundra år sedan jag hade tid till något. hundra år sedan jag slappnade av.

skolan är intensiv och jonglerandet med två kurser är krävande. inatt satt jag uppe till efter 03.00 och skrev klart en inlämning i ena kursen. sen upp tidigit för övning på statistiken. (tyvärr) arbetar och presterar jag väldigt bra under stress och under press. det sista jag ger upp är skolan/jobbet vilket leder till att mycket annat blir lidande. min sömn, mitt humör och mitt välmående exempelvis."

ja. jag är glad att det är december 2011 och inte december 2010. är glad att ha den tiden bakom mig. december 2011 innebär istället en mycket gladare, lugnare och kärleksfullare liza som dessutom är utexaminerad och numera arbetande. känns väldigt bra.

lucka fyra: berätta om en person du beundrar

här skulle jag kunna skriva om så många personer. som min vän lilian exempelvis. henne har jag känt så länge jag kan minnas och vi har orienterat ihop i åratal. nu är hon med i landslaget i orientering och pluggar heltid  på chalmers. det finns ingen som är så glad, positiv och uppmuntrande än henne. alltid glad och med ett leende på läpparna. jag skulle också kunna berätta om min vän moa vars tålamod och medkänsla jag beundrar och tycker så väldigt mycket om. hon har en förmåga att alltid ställa upp och finnas där när det behövs. verkligen en egenskap att beundra. sen beundrar jag väldigt många personer på mitt jobb, duktiga och engagerade forskare i statsvetenskap. jag beundrar också många av de politiker och politiska tjänstemän som jag har jobbat med. jag skulle också kunna berätta om fina linnéa som har många egenskaper jag tycker om och beundrar.

men - här kommer en bild på en person jag beundrar på så himla många olika sätt:


mia skäringer

hon ligger bakom roll on som är världens genom tidernas bästa radioprogram, och mia&klara som är mina husgudar, alla texter hon skrivit som är så ärliga och så nödvändiga. föreställningen som hon gjorde som är bland det bästa jag sett. hon är extremt rolig och berör på samma gång. sen är hon ungefär världens snyggaste också.


lucka tre: berätta om din bästa vän.

fredag eftermiddag och peppen borde vara stor. istället är det precis tvärtom. är hemma från jobbet med dunderförkylning och tycker lite synd om mig själv. spenderat dagen med att kolla på ungefär allt som finns på svtplay, ätit glass och druckit kaffe. men här kommer i alla fall del tre av julkalendern.

jag har så himla många fina vänner som står mig nära. det är jag väldigt glad för och jag vet att det finns dem som alltid ställer upp för mig om jag behöver. finns nästan inget finare. men nu ska jag berätta för er om min bästa vän, min bästis sedan snart tjugo år tillbaka. det är helt helt sjukt hur länge vi har funnits vid varandras sida.


eva-liisa och jag lärde känna varandra och blev bästisar på lekis när hon började hos samma dagmamma som mig. sedan dess har det liksom varit vi två. på många sätt ser jag det som om vi växte upp tillsammans och eva-liisas familj står mig också nära och har alltid varit som en extrafamilj som funnits där. vi har semestrat ihop och alltid varit med om äventyr och upplevelser tillsammans. förutom högstadiet (där vi gick i parallellklass) har vi gått i samma klass genom skolåren och det var eva-liisa som fanns vid min sida hela tiden. vi sov alltid över hos varandra och pratade och pratade när vi skulle sova (eva-liisa har dock alltid varit mycket mer kvälltrött än mig. ett ständigt problem i vår relation). vi konfrimerade oss tillsammans (varför vi nu gjorde det kan man ju fråga sig), vi körde upp samma dag, skrev vårt projektarbete på gymnasiet tillsammans och tog studenten ihop. vi jobbade även på ica i hallsberg tillsammans under gymnasietiden och under ett år efter studenten.

sen 2006 bor vi dock i olika städer, hon i malmö och jag i göteborg och till sommaren är hon färdigutbildad tandläkare och då ska jag vara stolt och fira henne. jag och eva-liisa är två väldigt olika personer och hon har så mycket som inte jag har; hon är lugn, klok och eftertänksam. trots våra olikheter och skilda intressen och planer med livet så vet jag att vi alltid kommer finnas vid varandras sida och vetskapen om det är bland det vackraste jag vet.

jag minns när vi gick på högstadiet och eva-liisa träffade sin första kille under sommarlovet till åttan. oj, vilket projekt det var och jag tror att jag var minst lika involverade i detta som henne själv. vi planerade i oändlighet om hur hon skulle gå till väga och om hur allt kändes. inom mig minns jag dock en gnagande oro om att allt skulle förändras och att jag skulle bli ensam men så blev det som tur inte. i juni året efter studenten hade både jag och eva-liisa gjort slut med våra oändligt långa gymnasieförhållanden (vi gjorde till och med slut tillsammans) och bestämde oss för att det här var sommaren allt skulle hände. vi var fria, unga och snygga. vi åkte på en roadtrip till göteborg och halmstad och minnena därifrån är bland de finaste jag har - även fast inget riktigt blev som vi trodde eller hade tänkt oss..

nej, nu måste jag avsluta den här texten innan den blir alldeles för lång. skulle kunna skriva om vår vänskap i evigheter. hon är nåt av det bästa jag har och ska hålla fast i henne livet ut. så är det bara. nu har vi inte setts sedan augusti är jag var i malmö och hälsade på. men snart är det jul och då möts vi hemma i finfina hallsberg. det blir grejer det.


(osnygga) småpluttar på första bilden och ett kort från studentbalenmed den här bilden och den här låten Marit Bergman – I Will Always Be Your Soldier avslutar jag hyllningstexten till världens bästa vän.

lucka två: berätta om staden du bor i.

alltså, jag vet att jag ligger efter med den här listan. just nu skyller jag på jobb och min dunderförkylning som kommit och hälsat på. men håll till godo - här kommer iallafall nummer två!

jag bor ju sen drygt fem år tillbaka i göteborg. det är den stad som ligger allra närmast mitt hjärta. här har jag hittat världens finaste personer, hittat rätt, skapat mig mitt eget hem och mitt eget liv.

jag visste redan på gymnasiet att det var göteborg som skulle bli min stad. från allra första början tror jag att jag får skylla på håkan hellström och all hans göteborgsromantik. den fångade mig och tog mig hit. ett val jag aldrig någosin har ångrat. och även om jag vet att jag inte kommer bli kvar här föralltid utan inom en ganska snar framtid antagligen befinna mig i stockholm (som jag också älskar) så kommer göteborg alltid vara hemma. kanske inte på samma sätt som hallsberg är hem-hemma. men ändå, ett ställe där jag känner mig väldigt trygg. särskilt hemma känner jag mig i mina kvarter i majorna. skulle inte vilja bo någon annanstans i göteborg än just precis här.

andra långgatan, haga, allén på vasagata, skansen kronan, masthugget, stigbergstorget, saltholmen, brännö, röda sten, magasinsgatan och MAJORNA <3 listan på mina favoritplatser i göteborg kan göras lång. här kommer ett litet bildregn på lite av det finaste göteborg har att erbjuda:


utsikt över linné och masthugget från skansen kronan

 

från en spårvagn precis utanför mig

 

röda sten och älvsborgsbron

 

kurs- och tidingsbiblioteket (KTB). här har ungefär alla mina pm, hemtentor och uppsatser skrivits

 

stranden med oändlig havsusikt (och utsikt över industri och fraktfartyg) längs promenadstråket vid röda sten

 

båthållplatsen vid saltholmen med skärgårdsbåtarna som tar en ut til alla små öar (bland annat min favorit brännö)

 

åh, här finns nästan allt det bästa med. kranarna, älvsborgsbron, masthuggskyrkan och göta älv.

 

efter att ha skrivit detta och publicerat de här bilderna vet jag inte om jag nångonsin vil lämna den här staden. finaste göteborg!


lucka ett: berätta om dig själv

lucka nummer ett i kalendern är att berätta om sig själv. jag misstänker att stor del av mina bloggläsare har rätt bra koll på vem jag är. men här kommer ett försök till någon slags sammanfattning. en blandning av stort och smått.

med mina 25 år har jag ganska så nyss tagit min masterexamen i statsvetenskap här på göteborgs universitet. fem långa år av studier är slut och jag har nu börjat jobba som biträdande forskare på statsvetenskapliga institutionen. jag vet egentligen inte hur jag hamnade här och vilka val längs vägen som gjort att jag är där jag är i dag. men det jag vet är att det känns helt rätt. allt det här känner jag att ni som redan läser min blogg vet vid det här laget. så nu ska jag försöka fokusera lite på vem jag är och inte vad jag gör om dagarna. inser nu i skrivandets stund att detta är skitsvårt. det skulle ju kunna räcka med att exempelivs berätta att jag är en storstadsmänniska, älskar politik men vill aldrig bli politiker och att det vackraste jag vet är indiepopmusik med sorgliga kärlekstexter. men det känns lite ytligt och jag behöver nog tänka till. so here we go.jag är väldigt envis och tävlingsinriktad. två egenskaper som dels är väldigt positiva och som tagit mig där jag är idag, men som också förstör för mig. jag är väldigt ambitiös och har höga krav på mig själv och även fast jag hela tiden jobbar för att inte ha det så är det en så stark del av vem jag är så jag får väl helt enkelt lära mig att leva med det. jag får ofta höra att mitt stjärntecken beskriver mig bra och att jag är en typisk jungfru. det skulle isåfall innebära att jag är pedantisk, plikttrogen, kritisk, har ett sinne för detaljer & är väldigt organiserad. kan nog hålla med om allt ovanstående. det låter dock som jag genom dessa egenskaper är en extremt tråkig människa, men det skulle jag faktiskt inte säga att jag är. jag är väldigt bra på att uppskatta både vardagen och människorna i min omgivning. jag är en sån som tycker man ska säga bra saker om andra till dom istället för att bara tänka det och hålla det för sig själv. jag tycker om att göra andra människor glada och få dom att må bra. även om jag inte ser mig själv som en jättebra lyssnare så är jag desto bättre på att få folk att öppna sig för mig och känna förtroende. jag är bra på att ge råd, uppmuntra och vägleda. men att bara lyssna är tyvärr inte min grej. jag vill vara delaktig. detta har nog att göra med mitt extremt dåliga tålamod. har svårt för långsamma saker och att inte kunna styra själv när saker och ting ska börja och ta slut. det stressar mig. jag uppskattar vardag mer än fest, gillar inte så jättemycket att resa och söker inte den typen av äventyr i mitt liv. inte alls. jag ser ljust på min framtid och oroar mig inte så mycket. jag vet att jag kommer hamna där jag vill tillslut men jag är beredd att kämpa hårt.

till motsats (eller komplement) till vad som står här ovan så är jag väldigt spontan, prestigelös, pratar ofta innan jag tänker och uppskattar (och skapar ofta) vardagsdramatik. jag är en obotlig känslomänniska som kan känna allt på en och samma gång och det kan gå fort upp och ner. jag kan känna saker väldigt lätt och kan bli tårögd bara av en fin låt eller att se ett gammalt par i mataffären. jag är inte rädd för att göra sånt som skrämmer mig lite vilket har inneburit att jag fått provat på många olika spännande saker, blivit trygg i mig själv och tagit mig framåt.  

jag tror att jag är lätt att lära känna. är ganska öppen, glad och charmig. men det är ganska få som jag släpper in på riktigt. trots att jag är naiv och tror gott om de flesta människor så tycker jag det är läskigt att lämna ut sig själv. öppna och visa upp det enda man faktiskt har - sig själv. jag har väldigt många vänner och ett stort nätverk och jag anstränger mig för att vårda de vänner jag har och de nya jag skaffar mig. de är något av de viktigaste man har och jag tappar sällan kontakten med någon jag bryr mig om. trots detta är jag ganska mycket en ensamvarg. tycker nästan mer om att vara själv än att vara med andra och känner sällan ett behov av att umgås. jag trivs bra med mig själv och är nog ett typiskt ensambarn. har dålig fantasi och kan exempelvis aldrig leka med barn.. jag vet inte hur man gör? jag är också lite dålig på att vara trevlig och rolig när jag inte vill. har jag ingen lust så har jag inte och jag kan ibland dömma folk för snabbt och uppfattas som både lite hård och kall. men det är nog bara till en början. och jag försöker bli en varmare människa försöka förstå andras situation och tankar lite mer och inte ha så höga krav på min omgivning (och mig själv).

 


min egna lilla julkalender.

idag så bara kom den till mig, julkänslan. jag är inte så mycket för jul egentligen. när jag var lite var det nog ungefär det bästa jag visste men nuförtiden tycker jag det bästa med julen är att få komma hem till hallsberg och min fina familj några dagar och bara vara. jag ogillar konsumtionshetsen kring jul (som tur är har vi typ lagt ner julklappar i vår familj) och att det är så mycket som ska vara på ett visst sätt bara för att. saker som dessutom gör att ensamma och ledsna människor i samhället känner sig extra ensamma på jul bara för att de inte har det alla andra har. hemskt. det borde ju vara tvärtom.

men idag vaknade jag av soluppgång i majorna och lite lite vitt på taken och på marken och kände helt plöstligt lite jul i hjärtat. sen kom jag till jobbet, gick på ett litet möte, fick goda nyheter och blev peppad. sen hämtade jag en kopp kaffe, njöt lite mer av den vintriga utsikten från  våning 4 och gick tillbaka till mitt rum, pratade lite med min partner in crime här på jobbet - elina och sen startade jag julmusiken. så nu är det ett faktum - julen är här.

så, jag tänkte dra det hela så långt att jag hoppar på den här julkalender som florerar runt i lite olika bloggar. nu är jag ju redan lite efter så jag får göra en rivstart. lucka nummer 1 kommer under dagen, håll till godo!

JULKALENDER
1. berätta om dig själv.

2. berätta om staden som du bor i.
3. berätta om din bästa vän.
4. berätta om en person som du beundrar.
5. berätta om vem du var för ett år sedan.
6. berätta om bloggarna du läser.
7. berätta om ett av dina favoritfotografier.
8. berätta om ett av dina favoritplagg.
9. berätta om en av dina favoritlåtar.
10. berätta om vad som finns i din väska.
11. berätta om hur dina framtidsdrömmar ser ut.
12. berätta om någon som du saknar.
13. berätta om din favoritsak i ditt hem.
14. berätta om ett fotografi som någon annan tagit på dig.
15. berätta om en av dina favoritböcker.
16. berätta om hur du var när du var liten.
17. berätta om hur en perfekt dag ser ut för dig.
18. berätta om en plats du absolut vill besöka innan du dör.
19. berätta om en vän som bor långt bort.
20. berätta om vad du önskar dig i julklapp.
21. berätta om någon som du älskar.
22. berätta om något som du är beroende av.
23. berätta om ditt bästa julminne.
24. berätta om fem fina saker som har hänt under den här decembermånaden.


RSS 2.0